Bra for barn å begynne tidlig i barnehagen??

Bra for barn å begynne tidlig i barnehagen? 

Forsker mener det er en myte at barn tar skade av å begynne tidlig i barnehagen.

Mange foreldre sliter med samvittigheten når de sender barna i barnehage så snart svangerskapspermisjonen er over. Det har de ingen grunn til, hevder Anne Inger Helmen Borge, professor i utviklingspsykologi ved Universitetet i Oslo.

? Barnehagen er en beskyttelse

Forskeren hevder det har liten betydning hvor barna passes på. Det avgjørende, mener hun, er om familien har store, sammensatte psykologiske problemer.

? Mange småbarnsfamilier har slike problemer. For barna i disse familiene vil barnehagen være en beskyttelse, og bidra til å bedre eventuelle psykososiale problemer. Vi har for eksempel sett at barnehage reduserer fysisk aggresjon, sier hun til forskning.no.

Har færre sosiale vansker

Helmen Borge har deltatt i flere studier som viser at barn i Norge generelt har mindre problemer enn barn i andre land. Sammenlignet med barnehagebarn i Canada, USA og Storbritannia har norske barnehagebarn færre sosiale vansker. De er mindre aggressive og lei seg, og er heller ikke så sosialt engstelige eller sosialt uinteresserte.

Helmen Borge trekker frem den unike svangerskapsordningen i Norge som en mulig forklaring på dette. Hun peker på at studier som viser skadelig effekt av tidlig barnehagestart, er fra land med korte svangerskapspermisjoner.

Videre hevder hun at svangerskapspermisjonen kan bidra til å danne et forebyggende grunnlag, og at barnet har fått den tryggheten og tilknyttingen det trenger etter åtte måneder sammen med mor.

Bekymret for barn som ikke går i barnehage

Forskeren mener det er bekymringsverdig at en stor gruppe barn, blant dem mange barn med ikke-etnisk norsk bakgrunn, aldri får erfaring med barnehage. Det fordi denne gruppen ofte har psykososiale problemer.

Fremtidens utfordning, mener hun, ligger i å få de som ikke bruker barnehage til å begynne å gjøre det. Da må barnehagene sette i verk nødvendige tiltak for å bedre den psykiske helsen til risikobarna. Dette vil igjen ha positiv effekt på neste generasjon voksne, og føre til færre lovbrudd og bedre helse i fremtiden, hevder hun.

Innlegget er fra tv2 nyhetene.Når man er mamma, klarer man rett å slett ikke la være å lese innlegg med slike overskrifter. Jeg personlig mener det er en tid for alt og det gjelder også barnehage. Jeg mener at barn er så forskjellige uavhengig av alder. Jeg er absolutt for barnehage! Men med mitt første barn, så brukte jeg lang tid å tilvende meg tanken på å sende avgårde "gullet mitt" til ny plass og nye mennesker mens jeg liksom skulle slappe av på jobb.. Jeg ventet til Leah var 1 og 1/2 år med barnehage og da merket jeg at det var på tide:) Hun storkoser seg med barnehagetantene og de andre barna, men 60% plass og er mer enn nok. da er det lange dager og full fart mandag, onsdag og fredag. så har hun hver tirsdag og torsdag formidag hjemme med meg og så en liten tur til bestemor før pappa kommer å henter henne. det her er perfekt løsning for oss! Men nå nærmer hun seg 2 år og har større behov hver dag, for nye ting og det sosiale. Så vi tenker å søke full plass etter hvert og heller kose meg hjemme med de dagene vi kan selv om vi har full plass. Merker godt at en langhelg uten barnehage blir "rastløs".  I denne alderen har de behov for å leke og lære og det blir faktisk ikke det samme hjemme uansett hva vi finner på gøyale ting. Leah går i Bamseby barnehage og jeg er utrolig fornøyd med både plassen og tantene. Merker at Leah trives:)

Hva mener dere??

Nå er Leah hentet av "bessa" siden det er Tirsdag og jeg skal avgårde på jobb, så ønsker dere en fin dag videre, så blogges vi kanskje i kveld?? :)

3 kommentarer

Jannicke

08.feb.2011 kl.14:57

Jeg jobber som førskolelærer i barnehage og er veldig enig i ditt usagn! Alt til sin tid. Jeg liker egentlig ikke tanken på at barn går i barnehage rett etter permisjon ved 1 års alder, men i dagens samfunn er det ikke mange som har muligheten til å gå hjemme uten lønn 1/2 år ekstra. Men stor skryt til de som kan det. jeg mener også at de fleste barn er klare for å begynne i barnehagen når de er 1 1/2 år...noen også før. Dette er jo en ting, men småbarnasforeldre som akkurat har gått ut i jobb, blir det en ufordring med henting. Vi har små barn som er i barnehagen nesten 9 timer...og det er lenge...Tenk ,de ansatte jobber 7 1/2 t....;) Men som sagt, ikke alltid man har noe valg i dette samfunnet.

Koselig at du skryter av ditt barns barnehage. Det fortjener de! Dette trenger de i en superaktiv hverdag;) Gjør de gjerne oppmerksom på at du faktisk er fornøyd ved å si det til dem...skal love deg at dagen deres blir enda bedre! (snakker av erfaring;)

Ha en fin dag:)

Jeanette

08.feb.2011 kl.17:05

Veldig enig med dere begge to :) Jeg jobber også i barnehage og jeg tror alle barn har godt av det, de får enormt mange gode intrykk og lærer seg å løse konflikter tidlig når det er så mange unger med dem :) Jeg syns også du burde fortelle de ansatte på Leahs avdeling at du er fornøyd :) Det er det beste vi hører, gjør virkelig dagen så mye bedre :)

:)

08.feb.2011 kl.17:59

Jeg tror det er veldig opp til hvem barm og hvem barnehage det er snakk om... Det er umulig å sammenligne barn og hvordan de reagerer! Jeg tror det eneste riktige er å se ann hvordan barnet reagerer og det kan jo gå ann å skifte barnehage hvis det ikke fungerer...

Det er noen med frie avdelinger som ofte kan være veldig støyete og noen med mange små avdelinger...

Jeg tror ikke alltid barnehage er det eneste rette! Har selv to barn, hvor den ene stortrives fra dag en og den andre ikke vil dra i barnehagen enda etter 3 år... Han er snart fem!

Han trives når han er der, men vil helst være hjemme...

Jeg ville ikke anbefalt full plass fra 1 år, og jeg tror de fleste faktisk har råd til det hvis man omprioriterer litt på økonomien! Det er snakk om et halvt til et år... Men det er viktig å tenke seg godt om å gjøre det beste for seg og sin familie! :)

Skriv en ny kommentar

lillemarihone

lillemarihone

23, Fredrikstad

Jeg er en jente på 23 år som bor i Fredrikstad med min datter og samboer. Her bruker vi fritiden på familie, venner og oppussing av et gammelt hus. Mine interesser er Interiør og mote. Ta en titt da vel?:)

Kategorier

Arkiv

hits